Logo Voetbalblog
Welke teams in de Eredivisie bevinden zich in de degradatiezone?
© Pro Shots

februari 2019 • Voetbalnieuws

Welke teams in de Eredivisie bevinden zich in de degradatiezone?

Voetbal is passie. Elk seizoen leven onnoemelijk veel mensen mee met hun favoriete voetbalteams. Ook steeds meer meisjes en vrouwen kiezen voor het spelen en kijken van voetbal. De liefde voor deze sport is ieder seizoen weer te zien, wanneer rivaliserende clubs twee keer tegenover elkaar staan. Ieder seizoen zijn er weer de gedoodverfde favorieten voor de titel. En ieder seizoen heb je weer te maken met vers uit de Eerste Divisie gepromoveerde clubs, die na een seizoen aan de Eredivisie te hebben mogen ruiken en weer degraderen naar een niveau lager. Meestal zijn er weinig verrassingen als je naar de degradatiezone kijkt, maar soms staan daar ineens clubs, al dan niet maar voor een paar wedstrijden, die je helemaal niet in de onderste regionen van de ranglijst verwacht.

Waar je zeker wilt eindigen
Iedere voetbalkenner weet dat de Eredivisie bestaat uit achttien clubs. De clubs die op de eerste twee plaatsen eindigen, kunnen zich kwalificeren voor de Champions League. Plaats drie betekent kwalificatierondes voor de Europa League en eindigt een club op plaatsen vier tot en met zeven dan kwalificeert een club zich voor de play offs voor een ticket voor kwalificatie Europa League.

De gevreesde degradatiezone
Staat een club aan het einde van het seizoen op nummer achttien, dan betekent dit rechtstreekse degradatie naar de Eerste Divisie. Plaats zestien en zeventien gaan in de nacompetitie de strijd aan met clubs uit de Eerste Divisie om promotie naar en degradatie uit de Eredivisie. Zie je aan het begin van een seizoen de samenstelling van de clubs in de Eredivisie, dan zou je zo met voetbalwedden je geld willen inzetten op clubs waarvan je bijna zeker weet dat ze volgend seizoen weer in de Eerste Divisie voetballen. NAC, Graafschap en FC Emmen zijn voorbeelden van clubs die precies staan waar je ze verwacht. Toch is het dit seizoen spannender dan ooit wie er in de nacompetitie gaat strijden tegen degradatie.

De verschillen zijn steeds kleiner
Plaats een en twee worden bezet door PSV en Ajax. Vergelijk je hun puntentotaal met de clubs onderin de lijst, dan zijn de verschillen heel groot. Maar kijk je naar de punten van plaatsen acht tot en met achttien, dan scheelt het maar dertien punten. De competitie is voor wat betreft degradatiekandidaten spannender dan ooit. Zelfs clubs die normaal veilig in de middenmoot staan, moeten nu vrezen voor degradatie. Voor nu staan FC Emmen, de Graafschap en NAC onderaan, maar ook clubs als sc Heerenveen, Excelsior, PEC Zwolle en Willem II moeten zich serieus zorgen gaan maken. Deze clubs draaien normaliter mee in de middenmoot en hebben als doelstelling de play offs voor Europees voetbal te halen. Gaat een van deze clubs hetzelfde lot zijn beschoren als FC Twente vorig seizoen? Vaste waardes in de Eredivisie die dan toch ineens een klasse lager gaan spelen? Hoe het ook gaat aflopen, voor de clubs vanaf plaats acht is de competitie misschien wel spannender dan ooit.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog