Logo Voetbalblog
FIFA 20 op de tocht? Verkoop FIFA 19 daalt en gamers zijn ontevreden

mei 2019 • FIFA-tips

FIFA 20 op de tocht? Verkoop FIFA 19 daalt en gamers zijn ontevreden

FIFA is en blijft de bestverkochte game op vrijwel alle platformen, maar er broeit iets bij EA Sports. FIFA 19 heeft niet zo goed verkocht als men bij het bedrijf had gehoopt. De game blijkt in fysieke verkopen ver achter te blijven bij zijn voorganger FIFA 18.

Misschien kopen meer mensen hun FIFA-exemplaar online, maar de concurrentie van een gratis game als Fortnite speelt ongetwijfeld mee. Het feit dat FIFA 19 vrij snel in de uitverkoop lag, is een teken aan de wand dat EA Sports meer van de sales had verwacht.

Het maakt speculeren over FIFA 20 interessant. Natuurlijk, FIFA 20 gaat er sowieso komen. Maar als die game weer minder verkoopt dan zijn voorganger heeft EA een probleem. Vergeet niet dat het peperduur is om FIFA te maken: alleen de rechten en het onderhouden van de servers kosten EA vele miljoenen. Daar komt bij dat er al jaren wordt geklaagd over de servers, die er regelmatig uit liggen of traag zijn. Er zal waarschijnlijk nóg meer geïnvesteerd moeten worden om dat te verbeteren.

Daarnaast staat Ultimate Team onder druk, by far de grootste melkkoe van FIFA. Het verhandelen van kaartjes zou verdacht veel weghebben van gokken, zo oordeelde de Belgische kansspelautoriteit. Het kopen van FIFA-punten is in ons buurland inmiddels verboden. Dat zou de Nederlandse overheid ook sterk overwegen.

En dan hebben we het niet eens gehad over de problemen in de gameplay. Er werd dit jaar het meest geklaagd over de nieuwe timed finish. Schoten zouden met deze feature nog mooier achter de keeper verdwijnen. Het bleek iets té goed te werken. De timed finish was zo overpowered dat geen enkele keeper in FIFA een antwoord had op getimede schoten vanuit de 16. Reden voor EA om er een patch tegenaan te gooien, die het tegenovergestelde bewerkstelligde – het is nu bijna onmogelijk om van afstand te scoren. EA vindt het moeilijk een gebalanceerde game uit te brengen, zo blijkt ook uit eerdere problemen.

Tel deze zaken bij elkaar op en het is duidelijk dat er werk aan de winkel is voor FIFA 20. Er is al eens gehint naar een ‘digital only’ FIFA, die je als een update op je console of pc download. Misschien is die toekomstvisie dichterbij dan we denken…

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog