Logo Voetbalblog
Ajax en AZ moeten coëfficiëntenpunten blijven sprokkelen in de Europa League
© Pro Shots

januari 2020 • Voetbalnieuws

Ajax en AZ moeten coëfficiëntenpunten blijven sprokkelen in de Europa League

Waar Ajax in het 2018/2019 seizoen de halve finale van de Champions League bereikte, heeft de club dit seizoen niet weten te overwinteren in de hoogste Europese competitie. Samen met AZ moet de regerend en 34-voudig landskampioen daarom in de Europa League punten sprokkelen voor de coëfficiëntenlijst. Belangrijk voor het Nederlandse voetbal. Maar kunnen de Amsterdammers net als in 2017 hoge ogen gooien in de Europa League? En wat kan AZ met jonge talenten als Myron Boadu en Calvin Stengs presteren?

Overwintering in de Europa League in 2019/2020
Nederland begon het seizoen met 4 ploegen, de traditionele top-3 en AZ, aan Europees voetbal. Ajax plaatste zich via 2 voorrondes voor de groepsfase van het miljoenenbal. Na 2 wedstrijden leek Ajax op rozen te zitten, maar de club uit Amsterdam moest na 2 rode kaarten in een knotsgek 4-4 gelijkspel bij Chelsea en een 1-0 thuisnederlaag tegen Valencia, genoegen nemen met 10 punten en een 3de plaats. Overwintering, maar op het 2de Europese niveau.

PSV, Feyenoord en AZ kregen een fraaie loting in de Europa League. AZ wist te overwinteren met een tweede plek in de poule. Ondanks een 0-0 thuis en 4-0 nederlaag uit tegen Manchester United hadden ze aan 9 punten genoeg. PSV en Feyenoord deden daarentegen minder goede zaken voor de coëfficiëntenlijst en zichzelf door 3de en 4de te eindigen in hun groep.

Waarom is de coëfficiëntenlijst van belang?
Met de goede resultaten van Ajax in 2018/2019 en een aantal mooie Europese overwinningen van Eredivisieclubs aan het begin van dit seizoen, is Nederland opgeklommen naar de 9de plaats (35.150 punten) op de coëfficiëntenlijst (januari 2020). Deze ranglijst, die gebaseerd is op de Europese resultaten van de afgelopen 5 jaar, bepaalt het aantal clubs dat rechtstreeks of via voorrondes toegang heeft tot de Europese bekertoernooien. Wil Nederland er zeker van zijn dat één club rechtstreeks mee mag doen aan de Champions League groepsfase dan moet het bij de beste 10 landen horen. Een 6de plaats, die rechtstreeks Champions League toegang geeft aan 2 teams, is momenteel onhaalbaar.

Doordat PSV en Feyenoord in de groepsfase zijn gesneuveld en Ajax niet heeft weten te overwinteren in de Champions League wordt de concurrentiestrijd met België, Oekraïne, Turkije en Oostenrijk in de tweede seizoenshelft dus weer van belang. De KNVB acht de belangen van goede Europese resultaten zo groot dat het vorig seizoen controversiële aanpassingen aan het speelschema maakte zodat clubs Europees optimaal konden presteren. Een beleid dat nu vast is ingevoerd en hopelijk leidt tot goede resultaten en meer coëfficiëntenpunten.

Kansen van AZ en Ajax

Bij de laatste 32 neemt AZ het op tegen het Oostenrijkse LASK, die in het 2018/19 seizoen 2de werd in eigen land. Ajax neemt het op tegen Getafe, die afgelopen seizoen 5de eindigde in La Liga.

Met de recente Europese resultaten in het achterhoofd lijkt Ajax meer kans te maken om ver te komen in de Europa League en dus goede zaken te doen voor het Nederlandse voetbal.

De bookmakers lijken het daarmee eens te zijn. Op 24 januari heeft AZ bij Betway footballwedden een quotering van 67,00 om de 2019/2020 Europa league te winnen. Terwijl Ajax een quotering van 8,00 heeft.Alleen Sevilla en Manchester United hebben een betere quotering dan de Amsterdammers. De Spaanse ploeg van Luuk de Jong heeft namelijk een quotering van 7,50, terwijl Manchester United een quotering heeft van 6,50.

Niet verrassend aangezien de 20-voudig kampioen van Engeland financieel en historisch gezien zich kan meten met de grootste voetbalclubs. In 2017 won de club de Europa League door in de finale het Ajax van Peter Bosz met 2-0 te verslaan. De 1ste, na al 3 keer de Champions League te hebben gewonnen. Daarnaast heeft Manchester United de financiële middelen om Europees succesvol te zijn. Volgens een rapport uit 2019 van KPMG heeft United een waarde van 3,207 miljard Euro. Dit maakt hen de één na waardevolste voetbalclub, na Real Madrid dat een waarde van 3,224 miljard Euro heeft. Ajax zou een waarde van 315 miljoen Euro hebben, niet veel lager dan Sevilla (352 miljoen Euro).

Het moet blijken of Ajax de hoge verwachtingen na de succesvolle Champions League campagne in 2019 kan voortzetten in de Europa League in 2020. En of AZ voor een verrassing kan zorgen in Europa. Voor het Nederlandse voetbal zouden enkele gewonnen partijen in ieder geval voordelig zijn.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog